London sevärdhet

Sevärdheter

Det finns några sevärdheter man måste se när man är i London. Westminster Abbey och the Towern är några av dem. Därutöver finns det hur mycket som helst att välja mellan. Det är bra om man har en liten plan för vad man vill se för att inte för lång tid skall gå åt till att fundera över det när man väl är i London.

City of London

London har växt fram kring områdena i den gamla stadskärnan och i området kring Westminster. London är Storbritanniens huvudstad och staden ligger vid den nedre delen av floden Thames. Innanför stadens äldsta gränser finner man City of London, vilket är den gamla delen av staden. Här ligger många finans- och handelskontor och denna del av London är full av folk på dagen, men ganska folktom på natten. Det är inte så många människor som egentligen bor här utan det är här man jobbar. I denna del av staden hittar man många vackra byggnader som till exempel Bank of England, the Stock Exchange, S:t Paulskatedralen och den stora sevärdheten Towern. Towern var tidigare fängelset i London. S:t Pauls Cathedral har en över hundra meter hög kupol och är den häst högsta i världen näst Peterskyrkan i Rom. Efter den stora branden i London 1666 då stora delar av city ödelades fick en mycket populär arkitekt vid namn Christopher Wren i uppdrag att åter bygga upp mer än 50 kyrkor i London. Det var också han som stod bakom återuppbyggandet av S:t Pauls Cathedral. En annan kyrka som byggdes av Wren är St Nicholas Cole.

City of Westminster

Storbritannien styrs från ett område av London som kallas City of Westminster och detta område finner man väster om City of London. Här hittar man bland annat Westminster Abbey, Whitehall och Downing Street där premiärministern bor. Här ligger också Buckinham Palace där drottningen är bosatt. Många hundra människor har Buckingham Palace som sin arbetsplats eftersom slottet är både kontor och bostad till den brittiska monarkin. Den allra första brittiska monarken att bosätta sig i Buckingham Palace var drottning Victoria som levde under 1800-talet. Utanför Buckingham Palace ser man det ståtliga Victoriamonumentet. Den östra delen som vetter mot the Mall är öppen för allmänheten på sommaren. Westminster Abbey är de engelska regenternas kröningskyrka. Här ligger också många engelska regenter begravda. Det är inte bara kungligheter som fått sin sista viloplats i Westminster Abbey. Här ligger många av nationens störst män begravda. Westminster Abbey är kanske den mest välkända kyrkan i London och den är det bästa exemplet på medeltida arkitektur. Whitehall och Westminster har i över tusen år varit Englands politiska och religiösa center. Det var kyrkan som gav området dess namn eftersom ordet ”minster” betyder kyrka. I Westminster finns också Parliament Square där man kan se statyer av berömda statsmän som Disraeli och Winston Churchill. I Houses of Parliament sitter ledamöterna i överhuset och underhuset. Underhuset består av valda ledamöter och det parti som har mest ledamöter bildar regering.

Muséer

Om man är intresserad av muséer kommer man att upptäcka att det finns mängder av intressanta sådana i London. Här finns stora skatter från hela världen. Man kan välja mellan att besöka så kända muséer som ”British Museum”, ”Wallace Collection”, ”Science Museum”, ”Natural History Museum” och ”National Gallery”. I Science Museum ser man bland annat en ångmaskin från början av 1700-talet och i National Gallery finns mängder av mycket berömda tavlor av stora konstnärer. Naturligtvis måste man besöka Towern där kronjuvelerna förvaras och Tate Modern där man kan se Dalis ”Hummertelefon”. Tate Gallery har bytt namn till Tate Britain och här visas en av världens största samling av brittisk konst. De stora samlingarna internationell konst som tidigare fanns på Tate Gallery har flyttats till Tate Modern. British Museum är världens äldsta museum och öppnades redan på 1700-talet.