London övrigt

Övrigt

Det finns många små sevärdheter och intressanta fakta om London som kanske inte är de stora turistmagneterna. Här finns tips om lite udda sevärdheter i Englands härliga huvudstad. Ett härligt tips är att ta båten och åka efter Themsen. Här kommer man att få se många av sevärdheterna och efter floden finns många genuina pubar där man kan stanna till. Många turister och även britterna väljer att åka båt på Themsen. Den allra mest intressanta båtturen löper mellan Westminster och Tower Bridge, men man kan också välja att utöka båtturen och istället starta i Hampton Court och avsluta vid Thames Barrier.

Holborn och Inns of Court är ett område som länge dominerats av jurister och journalister. Idag har de flesta rikstidningar lämnat Fleet Street. Det är i detta område man hittar de flesta juvel- och diamanthandlare. De stora turistmålen i detta område är till exempel El Vino, en ärevördig vinbar och den stora Gladstonestatyn. Denna staty restes som minne av William Gladstone som var premiärminister hela fyra gånger under 1800-talet.

Tower Bridge är en fantastisk bro konstruerad av viktorianska ingenjörer. När stora skepp skall passera öppnar sig bron. Här finns ett museum som berättar om brons historia som kallas Tower Bridge Exhibition. Här kan man bland annat se den ångmaskin som tidigare öppnade bron. Idag drivs mekanismen med eliktricitet. På Towern bor sju korpar. Det är inte känt när de först kom till Towern, men det sägs att om de flyttar kommer kungariket att falla. Man har sett till att detta inte skall inträffa genom att vingklippa korparna. Tower Green var den plats där aristokratin i England avrättades. Här fick bland annat två av Henrik den åttondes hustrur sätta livet till.

London är känt för sina dubbeldäckare och här finns också en mycket bra tunnelbana. Det är mycket lätt att ta sig mellan stadsdelarna, vilket gör att det inte är helt nödvändigt att bo mitt inne i centrum. Det är också mycket enkelt att få tag på en taxi. Många människor väljer att åka taxi i London och det är inte speciellt dyrt. Om man besöker London som turist kan det vara en god idé att åka med någon av de många turistbussar som kör runt i London med en guidad tur. Dessa turistbussar är också dubbeldäckare och man får se mycket om man har möjlighet att få sitta på den övre våningen. Turistbussarna stannar vid speciella hållplatser där det i området finns mycket sevärt för turisten. Man kan köpa ett dagskort för turistbussen och på så vis kan man hoppa av och på bussen hur många gånger man vill under en dag. Detta är ett mycket bra sätt att få se London.

London är faktiskt Europeiska Unionens allra största stad och här bor idag cirka sju och en halv miljoner invånare. Klimatet i London är ungefär likadant under hela året. Visserligen blir det varmare under sommaren men temperaturen vid denna årstid kan närmast jämföras med den i Stockholm. Under vintern håller vattnet, som omger Storbritannien, den strängaste kylan borta, men det händer dock att det snöar också i London. Detta är naturligtvis en stor händelse för människor som inte är vana vid att det är snö under vintern. När detta inträffar stängs skolor ned och många företag får slå igen sina portar.

London är känt för sin dimma som nästan alltid skärmar av stadens invånare från solen. Dimma heter egentligen fog på engelska och den välkända Londondimman kallas för smog.