London nöje

Nöjen

Den som semestrar i London kommer att finna att det finns väldigt många nöjen att välja mellan. Det gäller bara att bestämma sig för vad man vill hinna med. Något som många reser till London för att uppleva är att lyssna på en konsert i Royal Albert Hall. Denna magnifika konserthall uppfördes under slutet av 1800-talet liknande en romersk amfiteater. Naturligtvis används Royal Albert Hall till största delen för musikaliska arrangemang, men här kan man också få se cirkusföreställningar och boxningsmatcher.

Madame Tussauds vaxkabinett

Pubar finns det, som alla känner till, gott om i London. Men, det finns så mycket mer att göra i denna pulserande stad. Här kan man besöka Madame Tussauds vaxkabinett för att få se mycket naturtrogna avbildningar av stora män och kvinnor i historien. Det är mycket fascinerande, men man måste vara ute i god tid för att inte behöva lägga ned för mycket tid på att stå i kö. Här kan man få se vaxdockor som är mycket naturtrogna. Det känns nästan som att man står framför Clint Eastwood eller The Spice Girls på riktigt. Madame Tussauds mamma arbetade i början av 1800-talet hos en läkare i Österrike. Den unga dottern hade alla möjligheter att träna på att göra figurer av det vax som användes hos läkaren. När Madame Tussaud senare i livet flyttade till London öppnade hon ett vaxkabinett i mindre skala. Detta kabinett har idag blivit en av Londons största turistattraktioner.

Parker och grönområden

Themsen är en fantastiskt vacker flod och här kan man välja att åka båt uppströms för att få uppleva London sett från en ny synvinkel.

Ända sedan medeltiden har London haft stora grönområden att ströva i. Några av dem var från början allmänningar där invånarnas djur kunde beta medan andra användes till kungliga jaktmarker. Mycket välkända parker i London är Hyde Park och Regent’s park, men här finns också andra parker som Hampstead Health, Kensington Garden, Richmond Park och Green Park. Hyde Park är en mycket stor park i London och i denna park älskar londonborna att promenera och att ha små picknickar. Detta område förvärvade Henry VIII från munkarna som levde i Westminster Abbey och då användes parken till kungliga jaktföljen. Parken förblev länge en privat kunglig park, men är idag öppen för allmänheten. I parken finns också en sjö som kallas the Serpentine. Denna sjö skapades av Drottning Caroline på 1700-talet och den är många hektar stor. I ett hörn av Hyde Park finner man the Speakers Corner. Det här är en speciell del av parken för här kan vem som helst ställa sig upp och tala om det som ligger den personen varmt om hjärtat. Här talar man fritt och det är alltid många människor som lyssnar till talare här. Det var en lag från år 1872 som infördes vilken innebar att man här får samla en åhörarskara och tala om vilket ämne som helst. Hyde Park är öppen för allmänheten från klockan fem på morgonen till midnatt under årets alla dagar. Det finns många trevliga restauranger och barer i Hyde Park och en mycket välbesökt liten restaurang ligger på den östra sidan av sjön. Denna restaurang heter The Serpentine Bar and Kitchen och här kan man köpa enklare rätter såsom smörgåsar och sallader.

Piccadilly och St James’s

De flesta affärer finner man i området kring Piccadilly Circus som är West Ends pulsåder och här kan man ägna många dagar åt shopping. Piccadilly Circus är en mycket stor samlingsplats för människor och här är alltid mycket liv och rörelse. Piccadilly fick sitt namn efter ”pickadills” som var pipkragar som användes av snobbar på 1600-talet. Mitt i Piccadilly Circus hittar man den magnifika fontänen kallad Erosstatyn. Denna uppfördes för att hylla den store filantropen Lord Shaftesbury och här samlas varje dag väldigt många människor runt statyn. Från Piccadilly Circus utgår några mycket välkända gator som till exempel Regent Street och Covent Street. St James’s är en shoppinggata med anor. Redan på 1700-talet shoppade hovfolk och societe efter denna gata. Några av affärerna har funnits sedan den tiden som till exempel Berry Bros vinhandel och Locks hattaffär. En annan gata som är mycket populär att shoppa vid om man är man och är ute efter moderiktiga kläder är Jermyn Street. Den som vill hitta böcker och litteratur besöker Charing Cross Road. I närheten av detta affärsdistrikt hittar man det stora torget Trafalgar Square och här står Lord Nelson staty.

Soho och Trafalgar Square

Soho har varit Londons nöjeskvarter ända sedan 1600-talet och invånarna i detta område på den tiden har gått till historien för sina extravaganta fester. Soho av idag är fortfarande det stora nöjeskvarteret i London och här finns många barer, restauranger och kaféer att välja på. Här hittar man också Chinatown. Under dygnets alla timmar är det väldigt många människor i rörelse på Trafalger Square. Här finns mängder av restauranger, biografer och nattklubbar. Många av gatorna som strålar samman i Trafalgar Square är idag gågator.

The Royal Air Force Museum

Befinner du dig i London och har en fascination för flygplan, eller bara av museum i allmänhet, då är Royal Air Force Museum, förkortat RAF, ett bra alternativ. Här kan du få en intressant stund för hela familjen, och oroa dig inte, även om ni är en stor familj så är muséet helt avgiftsfritt, så det är bara att ta norra linjen mot Edgware Branch och hoppa av vid stationen Colindale station så är ni praktiskt taget framme. Det ligger ungefär 30 minuter utanför centrala London. Man har varit verksamma i dryga 40 år, jubileum firade man år 2012. På muséet finns över 100 stycken flygplan från olika epoker av The Royal Airforce, och i olika storlekar givetvis. En del av planen är knappt så att det går att förstå att de var stridsdugliga på grund av dess ringa storlek. En del av dem däremot, tar upp en halv hangar bara med sig själv, de är helt enkelt ENORMA, så som F-35 Joint Strikern.

Lite skämtsamt går det att säga att när du är på plats att det går att känna historiens vingslag med alla gamla flygplan som varit i strid under bland annat andra världskriget. Dessutom så kan du lyssna på Winston Churchills klassiska ”Battle of Britain”-tal i autentisk miljö.